EXPOSITIE 'BETAALBARE KUNST'
vrijdag 25 november t/m zondag 18 december 2011
SCHILDERIJEN VAN ROSEMARIJN DISSEN • RINEKE VAN DE POLL • LINEKE VAN DER MAAS VAN DER VLIET KERAMIEK VAN CONSUELO STOKER PARDO • PAULA SCHULTE • MARGA VAN DEN TOOREN- VAN MUNSTER SIERADEN VAN ROSITA VAN WINGERDEN- HAARSMA
In deze tentoonstelling laten 7 kunstenaars hun werk laten zien in verschillende disciplines. De werken zijn zo uitgekozen en geprijsd dat iedere bezoeker zijn of haar hart kan ophalen om iemand of zichzelf te onthalen met een geschenk in allerlei variaties. De aangekochte werken kunnen direct worden meegenomen.
De tentoonstelling
"Betaalbare Kunst" werd geopend op zondag 27 november om 16.00 uur door Jan Pieter Bart, kunstminnaar en goede bekende in Badhoevedorp.
Rosemarijn Dissen (Amsterdam 1973) studeerde aan de Hogeschool voor de Kunsten in Kampen. Zij hanteert in haar schilderijen vaak structuren uit de natuur in combinatie met architectonische elementen. In de nieuwste serie schilderijen spelen mysterieuze landschappen de hoofdrol. De kringloop van het leven in de wijdse ruimte van bergen en de lucht, op zoek naar het onbekende. Op het moment schildert Rosemarijn Dissen met het Lascaux Sirius Primary System, een bijzondere soort acrylverf. Dit unieke uitgebalanceerde systeem gaat uit van een holistische kijk op kleur. Rosemarijn woont en werkt in Bloemendaal.
Een aantal van haar werken:
Rineke van de Poll (wonend en werkend te Haarlem) heeft in het verleden werk gemaakt in zowel 2- als 3-dimensionale sfeer. Textiel en klei waren daarbij belangrijke materialen. De laatste jaren schildert zij met acrylverf. In haar werk zijn de ‘gemengde technieken’ opvallend aanwezig. Zo laat zij zich leiden door als basis een compositie van fragiele papieren toevoegsels te gebruiken. Met thema’s als ‘vergankelijkheid’ of ‘het aardse’ probeert zij op het doek in vorm en kleur een organisch karakter op te roepen.
Een aantal van haar werken:
Lineke van der Maas (Alkmaar 1948) begon op de middelbare school al met tekenen en schilderen. Vanaf 1980 is zij gaan schilderen bij het Alkmaarse Centrum voor Beeldende Kunst, waar zij aanvankelijk stillevens in aquarel maakte en later ook tekende en schilderde naar model en portretten. Hier ontwikkelde zich de voorliefde voor de kleuren van het Noord-Hollandse landschap, zoals aquamarijn, okergeel, van dijcksbruin, gemengd tot blauwgrijs- en groentinten. Weer later is zij gaan schilderen met olieverf. Het werk van Lineke van der Maas is aanvankelijk vlot van opzet. In de uitwerking zoekt zij naar verfijning en meer detail,waardoor een bepaalde intensiteit ontstaat. Ze houdt van het experiment en onderzoekt daardoor raakvlakken met dichtkunst, glaskunst en fotografie, waarbij verrassende combinaties ontstaan, zoals versmolten glas op doek, uitgewerkt met acrylverf of schilderijen aangevuld met foto’s op plexiglas, schilderijen met zijdevloeipapier en gedichten. Veel van haar schilderijen vertellen een verhaal. Lineke woont en werkt in Made (Nd-Brabant).
Een aantal van haar werken:
Consuelo Stoker Pardo (Bogota, Columbia 1955) volgde vanaf 1975 ondermeer de keramiekopleiding aan de kunstacademie ‘Taller 5’ in Bogota. Sinds 1992 woont en werkt zij in Hoofddorp. In 1993 volgde zij een cursus beeldhouwen bij Karel Gomes. In Bogota werkte zij bij de keramiekfabiek Keramos, waar zij ook een eigen productie van Delfts blauw aardewerk had evenals het maken van Rakú en andere handgedraaide potten. In Nederland legde zij zich toe op de vervaardiging van Columbiaanse keramiek waarbij zij gebruik maakte van oude indiaanse decoratietechnieken. De laatste tijd houdt zij zich meer bezig met het maken van beelden van mensen en dieren. Zij geeft keramiekles aan kinderen bij verschillende scholen in Haarlemmermeer en aan volwassenen voor o.a. de Stichting Meerwaarde.
Een aantal van haar werken:
Oorspronkelijk lag de belangstelling van
Paula Schulte (1944) bij weven en textiele werkvormen, maar eind jaren ’80 stapte zij over op klei. Klei is voor haar net zo’n oermateriaal als het plantaardige materia al en de wol die zij in textiele wandobjecten gebruikte. In de klei werkt zij het liefst vanuit plakken die worden vervormd. Maskers en fantasierijke dierfiguren zijn een geliefd onderwerp, maar ook huisjes of vazen blijven haar boeien. Het gaat bij haar om de sfeer die de objecten uitstralen. Niet alleen de vormgeving maar ook de verschillende technieken in afwerking, zoals het stoken en glazuren, geven Paula het enthousiasme om te blijven zoeken naar nieuwe mogelijkheden. De meeste objecten zijn Raku gestookt, waarbij bewust gebruik gemaakt wordt van zwarte en gekleurde oppervlakken. Vanaf 2000 heeft Paula Schulte regelmatig geëxposeerd. Zij woont en werkt in Uithoorn.
Een aantal van haar werken:
Het maken van beelden in klei geeft
Marga van den Tooren volop gelegenheid haar creativiteit te uiten. Nadat zij aanvankelijk vooral abstracte beelden maakte is zij zich de afgelopen jaren steeds meer gaan toeleggen op figuratieve (tuin)beelden. Mens en natuur bieden haar hierbij de nodige inspiratie. Zij houdt van de warme, aardse, pure en krachtige vormen, kleuren en structuren. Hoe vang je nu precies het wezen van een mens en dier? Wat maakt het natuurlijke, organische, herkenbaar? Dit blijft voor haar een continue leer- en ontwikkelingsproces. Het natuurlijke en aardse karakter van de klei biedt haar daarbij volop mogelijkheden. Marga van den Tooren volgde haar opleiding Creatieve Handvaardigheid bij de SKE te Amsterdam, gevolgd door diverse cursussen en workshops op het gebied van Rakú, glazuren, het boetseren naar portret-en model. Zij woont en werkt in Hoofddorp.
Een aantal van haar werken:
Rosita van Wingerden werkt als zelfstandig edelsmid/goudsmid. Zij volgde in Amsterdam aan de Kohnstamm-academie de opleiding tot docent Handvaardigheid. In 1985 begon zij met edelsmeden en behaalde in 1993 het meesterteken. Later volgde zij ook nog de opleiding ‘Goudsmeden’ aan de Vakschool Schoonhoven, die zij met succes afrondde. Zij vervaardigt in eigen atelier op ambachtelijke wijze sieraden en objecten naar eigen ontwerp, die gekenmerkt worden door een heldere, strakke lijn. Bij het werken met goud en zilver maakt zij gebruik van edelstenen en andere materialen, zoals parels, hout, koraal en/of kunststoffen. Zij streeft ernaar sieraden te
maken die mooi, eigentijds en goed draagbaar zijn, unieke stukken met karakter en uitstraling. Rosita, die
in Heemstede woont en werkt, maakt ook sieraden in opdracht.
Een aantal van haar werken: