EXPOSITIE
Vrijdag 6 april t/m zondag 13 mei 2018
Expositie met schilderijen van Martin Copier, waarin hij zich vooral bezig houdt met het creëren van ruimte, en met houten beelden van John Striegel, die steeds abstracter worden.
De opening van de tentoonstelling vond plaats op zondag 8 april 2018.
MARTIN COPIER SCHILDERIJEN
De schilderijen van Martin Copier, in 2005 afgestudeerd aan Academie Sint Joost te Breda, zijn gelaagd en suggereren beweging en diepte, waarbij Copier gebruikmaakt van de houtsnedetechniek. Het is interessant hoe hij de ruimte beïnvloedt en binnen deze ruimte een spanningsveld creëert door elementen toe te voegen zoals openingen, lijnen, licht of de in zijn werk zo typerende houtsnede drukken met bewegende figuren. Hij laat zien dat het innemen van ruimte een keuze is, dit geldt ook voor ruimte geven, ruimte delen of ruimte opeisen. Je wordt in zijn werk gezogen en de kijker komt in een nieuw universum terecht. De kunstenaar daagt de kijker uit om zich open te stellen voor zijn wereld.
KIDZ&KUNZT MET MARTIN COPIER
Op maandag 14 mei was kunstenaar Martin Copier te gast bij Kidz&Kunzt in Galerie Kunst 2001. Hij vertelde de kinderen van groep 8 van de Rietveldschool over zichzelf en zijn kunst. Het werd een hele leuke ochtend waarin de kinderen met zijn techniek van ‘stempelen’ samen een eigen kunstwerk maakten voor in de klas.
Kunstenaar Martin Copier vertelde de kinderen dat hij als kind al een grote interesse in kunst had. Maar ja, wat doe je als niemand in je familie dezelfde interesse deelt? Zijn vader was houthakker van beroep en zijn moeder vond het een beter idee als de jonge Martin in de bouw zou gaan. Martin luisterde goed naar zijn moeder en werd aannemer en later begon hij een bedrijf in schuifpanelen dat heel succesvol werd. Maar het bloed bleef kruipen waar het niet kon gaan en daarom ging hij elke week naar een schilderclub tot er een moment kwam dat zijn docente Noor tegen hem zij dat ze hem niets meer kon leren en dat hij volgens haar naar de kunstacademie moest. Daar moest even over nagedacht worden. Want gooi je je leven radicaal om als je een goedlopend bedrijf hebt en je een vrouw en een kind hebt, met de tweede op komst?! Toch is dat wat Martin deed. Hij verkocht het bedrijf, deed toelatingsexamen op de kunstacademie en werd aangenomen. Gedurende vijf jaar ging hij één avond in de week naar school en had een bijbaan bij een architectenbureau, want er moest tenslotte brood op de plank komen. Op de academie waren ze niet altijd even positief over wat hij maakte. Er was zelfs veel kritiek. Maar toch bleef hij doorgaan en studeerde hij als kunstenaar af. Inmiddels krijgt Martin steeds meer bekendheid en heeft zijn werk zelfs al in verschillende musea gehangen waaronder De Fundatie in Zwolle.
Na zijn levensverhaal in een vogelvlucht gedeeld te hebben met de kinderen mochten ze zelf aan de slag. Op houten platen werden verschillende kleuren verf met een plamuurmes uitgestreken en mochten de kinderen de zijkant van kartonnetjes in de verf dopen om die vervolgens om en om op een schilderdoek te stempelen. Samen heeft groep 8 een heel leuk schilderij gemaakt met de techniek van Martin Copier. Tot slot drukte de kunstenaar de kinderen op het hart in de kunst niet teveel te doen wat anderen willen, maar vooral vertrouwen in jezelf te hebben. Zo kom je er wel!
Een fotoimpressie van de ochtend:
JOHN STRIEGEL HOUTEN BEELDEN
In 2011 exposeerde John Striegel al eerder in Kunst 2001, nog in het oude gebouw. Sindsdien is hij nog steeds bezig met het maken van houten abstracte beelden en de laatste jaren steeds vaker met “houten muzikanten”. Deze muzikanten laten een ontwikkeling zien, ze worden steeds abstracter en de instrumenten zijn niet altijd meer van hout. Maar nog altijd laat hij het plezier, het enthousiasme, de expressie en de beweging van de muzikant op een kubistische wijze zien. Je hoort en ziet de muzikant als het ware spelen.
KIDZ&KUNZT MET JOHN STRIEGEL
Op vrijdag 13 april was groep 6 van de Rietveldschool te gast bij Kidz&Kunzt in Galerie Kunst 2001. Ze ontmoetten daar kunstenaar John Striegel die met ze in gesprek ging over zijn muzikanten.
John maakt al een hele tijd houten beelden waarbij hij gebruik maakt van muziekinstrumenten. De instrumenten krijgt hij of koopt hij. Maar soms kijkt hij goed naar een instrument, tekent het eerst na en maakt het dan na. Dit deed hij bijvoorbeeld bij het Jimmy Hendrix beeld.
‘Mijn beelden zijn als het ware muzikanten die bewegen en een instrument bespelen’ vertrouwde hij de kinderen toe. Dat is voor de kinderen goed voor te stellen. Je kunt ze bijna muziek horen maken.
John vertelt dat hij sokkeltjes voor de kinderen heeft meegenomen waarmee ze zelf een 3D beeld kunnen maken met allerlei houten attributen zoals knopen, saté prikkers en gekleurde houten staafjes. Er wordt heel hard gewerkt en alle beeldjes worden aan het einde van het uur naast elkaar gezet om samen na te bespreken. De kids gaan na afloop met hun eigen houten beeldje naar huis!
KIDZ&KUNZT EN HET WERK VAN MARTIN COPIER EN JOHN STRIEGEL
‘Dat is een vliegend tapijt!’ ‘Nee joh, dat is om op te breakdancen.’ Groep vier van de Rietveldschool maakt op vrijdag 20 april kennis met het veel besproken vloerkleed waar volwassenen niet op durfden staan tijdens de opening van de expositie in Galerie Kunst 2001.
Begeleid door juf Melanie gingen de kinderen op het kleed zitten om te luisteren naar Ingrid Henkemans, voorzitter van de Galerie. Ze kwamen net van de koningspelen en droegen uitbundig oranje.
‘Kijk eens naar de schilderijen. Wat valt je op?,’ vroeg Ingrid Henkemans. Al die lijnen, mooi maar zo moeilijk te maken. ‘Hoe krijgt de schilder die zo strak?’ Henkemans legde het uit en vertelde dat de schilder de dunne kant van een kartonnetje in de verf doopte en die op het doek drukt. Honderden kilometers heeft de schilder gelopen om van een afstand te zien of de lijnen goed stonden. De muziekbeelden van John Striegel maakten veel los. ‘Zijn het echte instrumenten en heeft hij die in stukken gezaagd? Als je ze weer in elkaar zet, kun je er dan nog op spelen?’ Nee dus want sommige stukjes ontbraken.
Na de inleiding mochten de kinderen zelf een beeldje maken van ijsstokjes, plakjes hout, satéstokjes, glitter, kralen en héél veel lijn. Het werd soms een kliederboel maar de resultaten waren leuk. Deuren en tafels van de Galerie werd daarna grondig schoongeboend want op een ‘Glitterie’ zat niemand te wachten.
Een foto impressie van de middag: