|
Badhoevedorp
1171 CZ
Snelliuslaan 35,
Dorpshuis Badhoevedorp,
bezoekers: 1439667
© Galerie Kunst 2001
EXPOSITIE BETAALBARE KUNST
Vrijdag 25 november t/m zondag 18 december 2022
Expositie BETAALBARE KUNST met werk van acht kunstenaars in verschillende disciplines. De werken zijn zo uitgekozen dat iedere bezoeker zijn of haar hart kan ophalen om iemand of zichzelf te onthalen op een betaalbaar geschenk in allerlei variaties. Zoals altijd bij Betaalbare Kunst mogen aangekochte werken meteen worden meegenomen.
De feestelijke opening vond plaats op zondag 27 november 2022.
FRANK KOK STENEN BEELDJES
Frank Kok viel een aantal jaren geleden na een workshop ‘speksteen bewerken’ voor het beeldhouwen. Dit doet hij samen met zijn partner Lydia Kok in hun atelier naast het huis. De beelden die Frank bewerkt zijn zowel abstract als figuratief, waarbij hij zich laat leiden door de steensoort, in zijn geval vooral speksteen en albast, maar ook seleniet en serpentijn.
KAROLA VELDKAMP PORSELEINEN SIERADEN
Naast het ontwikkelen van haar vrije autonome werk heeft Karola Veldkamp, afgestudeerd als beeldhouwer, een groot aantal opdrachten uitgevoerd voor gemeenten, voornamelijk buitenbeelden, voor bedrijven en particulieren. Op de tentoonstelling laat zij een aantal sieraden zien die gemaakt zijn van porselein. Het porselein is gebakken op 1280 graden, waardoor het materiaal heel sterk en hard is geworden. De sieraden zijn geglazuurd en bewerkt met 24 karaat goud. De sieraden zitten in een houten doosje in de vorm van een hart.
LUDIE BAKKER ZIJDEN SHAWLS – AQUARELLEN
Ludie Bakker, afgestudeerd aan o.a. de Amsterdamse Academie voor Beeldende Vorming, maakt schilderijen op zijde en papier en past hiervoor aquarel- en gemengde technieken toe. Hiernaast beschildert zij zijden shawls in aquareltechniek. Zij werkt met uitgesproken, veelal geabstraheerde vormen in heldere, diepe kleuren. Natuur, Texel, het landschap, de zee en dieren zijn haar inspiratiebronnen.
LYDIA KOK STENEN BEELDJES
Lydia Kok, begon met het beeldhouwen in zachte steen en klein formaat. Daarna volgden grotere formaten en andere steensoorten, zoals speksteen, albast en seleniet. Samen met haar partner Frank Kok ontwikkelt zij zich steeds meer in het hakken, schuren en raspen (alles met de hand) in het atelier naast hun huis en hun jaarlijkse beeldhouwreisje naar Frankrijk.
MARCEL DIJKER (‘DIJKSTIJL’) KUNST VAN DRIJFHOUT
Marcel Dijker (‘Dijkstijl’) heeft een passie zowel voor de zee als voor het strand van Texel, zijn geboorteplek. Als autodidact ontwikkelt hij sinds 2004 een eigen stijl in het maken van dierenobjecten, voornamelijk vissen. Hiervoor verzamelt hij verweerde materialen uit zee, vooral drijfhout. De oorspronkelijke vorm van het stuk hout is de basis van het kunstwerk, dat zo min mogelijk wordt gewijzigd. Door het hout te combineren met andere strandvondsten, ondermeer schelpen, ontstaat het natuurlijke kunstwerk. De kunstwerken worden geheel handmatig gemaakt in zijn atelier in Warmond.
MARIA RADEMAKER SIERADEN MET ZILVER EN EMAIL
Maria Rademaker is opgegroeid met edelsmeden en emailleren. Haar moeder was edelsmid en broer Maurits heeft een edelsmederij in Deventer. Na een opleiding aan de Kunstacademie in Den Haag is het smeden een steeds grotere plaats gaan innemen in haar artistieke werk, naast schilderen en het illustreren van natuurtekenboeken. Behalve edelstenen wordt ook het etsen van het zilver en emailleren toegepast. In bijna ieder ontwerp zijn vormen en texturen uit de natuur terug te zien. De technische en ambachtelijke kanten van het vak vormen daarbij een extra uitdaging en inspiratiebron.
PEGGY BANNENBERG 3D-SIERADEN
Sinds 2009 is Peggy Bannenberg bezig met het 3D printen van sieraden, waarvoor zij eerst de opleiding tot goud- en zilversmid volgde. De collectie sieraden bestaat uit colliers, armbanden en ringen, waarbij gebruik wordt gemaakt van de bijzondere eigenschappen en mogelijkheden die het 3D printen met zich meebrengt. De vormentaal laat ontwerpen toe die niet op een andere manier te maken zijn. Het materiaal, meestal nylon, heeft het voordeel van zijn flexibiliteit, kleur en draagcomfort.
Peggy gaf op zondag 11 december een demonstratie van het proces van het printen van 3D-sieraden.
RAMONA DALES KERAMISCHE OBJECTEN
Ramona Dales maakt sculpturaal werk dat refereert aan archeologische vondsten, een weerklank van verre culturen, elementaire organische vormen of de essentie van een landschap of een dier. Ze werkt met klei en combineert dit meestal met gevonden materialen die haar inspireren of op een associatief spoor brengen. In de “Fire Stones” speelt het vuur een belangrijke rol: ofwel gestookt in een raku oven met glazuur ofwel in een zogenaamde ‘saggar’, een afsluitbare pot in een oven, waar brandbare organische materialen (bananenschillen, zeewier etc.) en metaaloxides (kobalt, mangaan, koper) de kleuren en de decoraties bepalen. De “Bird Rocks” kunnen alleen staan of in een groepje een vogeleiland vormen. De “Bugs” zijn ontstaan uit een oud verlangen om insecten te verzamelen. Het zelf maken en uitleven in kleurrijke glazuren geeft vooral veel plezier.