|
Badhoevedorp
1171 CZ
Snelliuslaan 35,
Dorpshuis Badhoevedorp,
bezoekers: 1440172
© Galerie Kunst 2001
EXPOSITIE
Vrijdag 29 augustus t/m zondag 5 oktober 2014
Tentoonstelling met Peruaanse schilderingen van Maria del Carmen Aguilar Farfan, en met glass fusing objecten van Sabine Sloots. Beide kunstenaars gebruiken intense, heldere en vrolijke kleuren.
De tentoonstelling werd geopend op zaterdag 30 augustus om 16.00 uur door de Peruaanse Consul te Amsterdam, Alberto Campana Boluarte.
Op vrijdag 26 september en vrijdag 3 oktober 2014 bezochten groepen leerlingen van de Oranje Nassau School uit Badhoevedorp de expositie in het kader van Kidz&Kunzt. Tijdens het eerste bezoek gaf kunstenares Maria del Carmen Aguilar Farfan gaf uitleg over haar werk, tijdens het tweede bezoek glaskunstenares Sabina Sloot. Daarna gingen de leerlingen zelf aan de slag. Hieronder verslagen en foto's van beide bijeenkomsten.
MARIA DEL CARMEN AGUILAR FARFAN PERUAANSE SCHILDERIJEN
Maria del Carmen Aguilar Farfan (54), afkomstig uit Huaral-Lima, Peru, is in 1990 naar Nederland gekomen, woonde eerst in Hoofddorp en sinds 2007 in Alkmaar. In Nederland heeft zij bij verschillende ateliers lessen gevolgd en de opleiding gedaan bij de Kunstacademie te Haarlem. Het materiaal dat zij in haar schilderijen verwerkt is acryl, structuurverf, bladgoud, veren en stoffen uit Peru. De intense, heldere en vrolijke kleuren verraden haar afkomst, zoals de kleuren van de klederdracht uit Peru, die nog feller moeten worden om in de ziel door te dringen en daardoor een explosie van emoties naar de toeschouwer zullen veroorzaken.De essentie van het schilderen ligt voor haar in de weergave van haar persoonlijke indruk van haar omgeving of innerlijk. Bij het maken van een landschap is het niet interessant om een kopie te maken van datgene wat al bestaat, maar het is een uitdaging om te voelen wat haar nu zo precies raakt in dat landschap of die persoon, en dat weer te geven in een nieuwe creatie, die vol beweging is en een directe uitdrukking in de verf van haar gevoelens.
Sinds 1995 heeft Maria del Carmen exposities gehad bij diverse instellingen, bibliotheken en galerieën, voornamelijk in Noord-Holland.
KIDZ&KUNZT MET MARIA DEL CARMEN AGUILAR FARFAN
Vrijdagmiddag 26 september wandelt groep 8c met juf Bertine van de Oranje Nassau School uit Badhoevedorp naar Galerie Kunst 2001 om daar Maria del Carmen Aguilar Farfan te ontmoeten te midden van haar kleurrijke feestelijke kunstwerken. Haar naam verraadt de Peruaanse afkomst, een mondvol met zowel vaders als moeders naam. De kinderen gaan op onderzoek in de galerie langs de kunstwerken en tonen interesse in prijzen. Ze blijken onder de indruk van de variëteit en de kleurstelling in de schilderijen van Maria, maar ook de glasobjecten van Sabine Sloots worden bewonderd.Na een korte “inspectie” van alle kunstwerken, vertelt Maria waar ze is geboren en laat op een kaart van Peru zien dat het wel 32 x Nederland is. Ze vertelt over haar creatieve familie en de vrolijke kleuren uit haar jeugd en die iedereen kan terugzien in de traditionele kleding van Peru. Dan stelt de groep doordachte vragen aan Maria del Carmen en komen vervelende of leuke emoties ter sprake. Extase, daar gaat het om, de ultieme emotie om helemaal “los” te gaan. Al schilderend word je blij maar soms raak je erdoor in extase. Maria hoopt met haar kunst ook anderen in feeststemming of extase te kunnen brengen.
Ze gebruikt bewust ook andere materialen als stukjes metaal, sieraden, lintjes en bandjes op haar doeken. Haar maskers zijn een directe verwijzing naar Peru en ook die zijn voorzien van bijv. metalen oorringen. Natuurlijk ontlokt dat de vraag hoe je die voorwerpen dan bevestigt. Ze legt uit dat voor haar een doorzichtige acrylgel prima voldoet. De groep gaat daarna zelf aan de slag en slaagt erin, soms met verrassend resultaat, iets van de kunstwerken op papier te krijgen. Iedere leerling beleeft een eigen fascinatie voor het “uitgekozen” kunstwerk dat geconcentreerd wordt uitgewerkt op papier, ieder met een eigen interpretatie. De maskers maar ook de stier krijgen veel volgers. Maria’s statement: :”Iedereen kan tekenen” blijkt een stimulans voor een groot deel van de groep. Hoewel er verschil is in aanleg en sommigen sneller zijn dan anderen. De tekening gaat mee terug naar school, niet alle tekeningen zijn klaar. Enthousiast zijn ze wel als ze de galerie uit gaan, sommigen schrijven nog even complimenten voor de beide kunstenaars in het gastenboek. Een inspirerend bezoek van juf Bertine en haar groep.
Een foto impressie van de Kidz&Kunzt middag in de galerie:
SABINA SLOOTS GLASS FUSING OBJECTEN
Sabine Sloots, woonachtig en werkzaam in Badhoevedorp, is ongeveer 16 jaar bezig met glass fusing objecten, het versmelten van glas in een glasoven. Na diverse cursussen en workshops gevolgd te hebben om kennis te vergaren van de verschillende technieken en mogelijkheden hierin, is zij zichzelf gaan ontwikkelen in deze materie. Glas spreekt haar zeer aan, vooral door de vaak mooie lichtval en zonneschijneffecten.Gebruikmakend van verschillende soorten glas, diverse poeders, verven, koperdraad, mallen enz. komt zij tot het gewenste resultaat. Zij probeert en maakt steeds iets anders omdat het spannend is om met glas te experimenteren en te fantaseren. Haar werk bestaat o.a. uit schalen, raamhangers, sieraden en objecten.
Vanaf 2000 heeft Sabine zeer regelmatig deelgenomen aan tentoonstellingen bij galeries, aan kunstmarkten en atelierroutes in Nederland.
KIDZ&KUNZT MET SABINA SLOOTS
Vrijdag 3 oktober 2014 lopen 28 meisjes en jongens door ons dorp om in Galerie Kunst2001 kennis te gaan maken met glasfusie en Sabine Sloots die zo haar kunstwerken maakt.Het wordt een nuttige kennismaking met deze Brabantse die al jarenlang in Badhoevedorp haar atelier heeft en zich al van kindsbeen af voor glas heeft geinteresseerd . Nuttig omdat Sabine allerlei materialen, zoals gekleurd glas en grondstoffen heeft meegebracht om het glasfusie proces aan de gretig geïnteresseerde groep te verduidelijken.
Bij glasfusie -het samensmelten van glassoorten en kleuren- komt heel wat kijken en ook juf Corrie en haar stagiair Marjo leren en genieten van dit onbekende “glasterrein”. Leerzame instructies dus voor alle aanwezigen en wat is leuker dan daarmee zelf aan een ontwerp te gaan werken. De Kidz hebben er zin in en in korte tijd staan de meest uiteenlopende ontwerpjes op papier, geïnspireerd door wat zich in de galerie bevindt.
Sabine helpt met de vragen van de kinderen en beoordeelt daarna of het gemaakte “ontwerp” misschien wel kan uitgroeien tot een glaskunstwerk(je). Verschillenden kinderen showen aan hun klas vol trots hun “ontwerp” en Sabine legt dan uit waarom het ene ontwerp misschien wel en het andere mogelijk niet geschikt is om een glaskunstwerkje van te maken met glasfusie techniek.
De klok is onverbiddelijk en groep 5B gaat weer op pad terug naar de Oranje Nassau School, waar sommige ontwerpjes nog verder uitgewerkt gaan worden.
Een foto impressie: